• Honlap
  • Blog
  • Milyen típusú hűtőközegre van szüksége az autómnak?

Az autóklímaberendezéshez használt hűtőközegek típusai

1. R12 hűtőközeg légkondicionáláshoz – a legjobb választás klasszikus autókhoz

1994-ig az R12 volt az arany standard a gépjárművek légkondicionálóinak töltőanyagai között. Ennek a gáznak az olcsósága és hatékonysága miatt szinte minden autógyártó által használt első számú választás volt. Azonban kiderült, hogy az R12 veszélyes a felső légkörre. Ma ezt a hűtőközeget nem használják széles körben. Még mindig szükség van rá, ha autója 30 évnél régebbi, vagy ha klasszikus autója van. Ez elég ritka, mert az EPA tilalma miatt a legtöbb ilyen járművet modern légkondicionáló rendszerrel szerelték fel.

2. R134a hűtőközeg a légkondicionáláshoz – Még mindig a szabvány

  • Alacsony gyúlékonyságot biztosít, így használata biztonságos.
  • Az ára ésszerű volt. Újratöltése a legtöbb autótulajdonos számára megfizethető feladat volt.
  • Nem olyan veszélyes a környezetre, mint az R12.

Ma az R134a/R12-t is aktívan használják. Tehát, ha Ön 2021 előtt gyártott járművet vezet, akkor erre az anyagra van szüksége a jármű klímaberendezésének újratöltéséhez.

3. R1234yf hűtőközeg a légkondicionáláshoz

Az utolsó generációs hűtőközeg 2021-ben jelent meg a piacon, és ma már a legtöbb gyártó R1234yf-kompatibilis légkondicionálóval szereli fel autóit. Az erre a technológiára való átállást a fokozott környezetvédelmi aggályok újból felpezsdítették. Ennek a hűtőközegnek a formulája biztonságosabb a légkörre nézve, mint elődeié. Ma már ésszerű az R134a helyett ezt használni. Számos jele van annak, hogy autójának szüksége van erre a hűtőközegre:

  • Az USA-ban vagy Európában gyártották 2021 után.
  • Olyan új generációs légkondicionáló rendszerrel szerelték fel, amely ezt a típusú hűtőközeget használja.

Ha még mindig kétségei vannak afelől, hogy autójának milyen típusú hűtőközegre van szüksége, akkor jobb, ha konzultál a klímaszervizpont képviselőjével a kérdésben.